Czas wolny dzieci | 17 grudnia 2009 13:05   dodajdo

Świąteczne aromaty

Nosek przyklejony do okna i wzrok utkwiony w niebie, wypatrujący pierwszej gwiazdki. Na choince błyszczą ozdoby, łańcuchy i lampki, w domu wesołe odgłosy przygotowań, w tle kolędy, a z kuchni dochodzący zapach Świąt. Jak to możliwe, że w ten jeden dzień zupa grzybowa pachnie jeszcze piękniej, a uszka w barszczu smakują jak nigdy dotąd? Uwielbiam to - przygotowania do świąt i ten zapach przypraw do piernika, który towarzyszyć może nam już na kilka dni przed Bożym Narodzeniem, a później przypominać o tych chwilach z rodziną. Materiały i przybory: pomarańcza, mandarynka, cynamon w kawałkach, anyżek, goździki, szyszki, wykałaczki, deska kuchenna, rafia, nożyczki, igła, piekarnik. Zawieszka z pomarańczy Na desce kroimy pomarańczę na plasterki grubości około 5mm. Z pomocą osoby dorosłej suszymy je w piekarniku nastawionym na niską temperaturę przez około 4 godziny. Odcinamy kawałek rafii długości około 60 cm. Przewiązujemy kawałek cynamonu włóczką w połowie długości. Oba końce rafii nawlekamy na igłę i przeciągamy przez środek dwóch plasterków pomarańczy. Wyciągamy igłę. Przywiązujemy dwie gwiazdki anyżku. Nawlekamy dwa kolejne plastry pomarańczy. Dowiązujemy kolejny kawałek cynamonu i jeszcze jedną gwiazdkę anyżu. Zakańczamy dwoma węzłami na rafii. Szyszka Małą szyszkę owiązujemy długim pasmem rafii. Rafię można zamienić na włóczkę, sznurek, czy nawet kawałek delikatnego łańcucha z choinki. Nawlekamy plasterek pomarańczy (przygotowany jak w powyzszym opisie). Dowiązujemy dwa kawałki cynamonu i gwiazdkę anyżu. Oba końce rafii związujemy. W ten sposób przygotowane pomarańcze można powiesić w dowolnym miejscu w domu, czy na choince, by potem rozkoszować się ich zapachem. Pachnąca kula Odcinamy kawałek rafii długości 50 cm. Oplatamy nią mandarynkę i wiążemy podwójny węzeł. Dokładamy kawałek cynamonu, wiążemy kolejny węzeł. Przywiązujemy gwiazdkę anyżu, wiążemy węzeł. Związujemy oba końce rafii. W regularnych odstępach robimy igłą otwory w mandarynce. W każdy z nich wtykamy goździk. Pozostawiamy na kilka dni do wyschnięcia nad kaloryferem lub w suchym i gorącym miejscu. Zamiast pomarańczy i mandarynki można użyć cytryny lub limonki, a kawałki cynamonu zastąpić laskami wanilii. Na podstawie: Robótki na różne okazje.

Dodaj komentarz